Večere
Pod zdravou večerou si častokrát predstavíme iba nudný šalát alebo kopu zeleniny.
Prípadne sa vidíme, ako sedíme bokom a jeme niečo úplne iné ako zvyšok rodiny.
A to je chyba. Veď chceme aby aj naša rodina bola zdravá a preto je ideálne vyskladať rodinný jedálniček tak, aby ho jedli všetci.
Základom zdravých receptov je kvalitný zdroj bielkovín (ryby, mäso, strukoviny, orechy, syry, tempeh, vajíčka). Pridáme kvapku kvalitného tuku (olivový olej, kokosový olej, orechy, semienka, avokádo) a porciu zeleniny.
Teda, nie tak úplne o chudnutí: zo žiadneho jedla totiž neschudneš iba vďaka tomu, že ho zješ. Existujú ale jedlá, ktoré obsahujú viac vody či vlákniny a tak sú pri chudnutí výbornými pomocníkmi.
Dôležité pravidlá zdravej večere:
- vyváženosť vo výžive znamená docielenie a vyváženie pestrosti a striedmosti a tým správny príjem energie zo základných živín v podobe 50 % sacharidov, 15 – 30% tukov, 15 – 30 % bielkovín, dostatok vlákniny a vody
- pestrosť sa týka skladby potravy, ktorú prijímame. Pestrá strava je zložená zo základných skupín do ktorých patria makroživiny (bielkoviny, tuky, sacharidy), mikroživiny (vitamíny, minerálne látky a stopové prvky). Pestrosťou rozumieme konzumovanie rôznych druhov obilnín (dbať na príjem celozrnných), rôznych druhov zeleniny a ovocia (dbať na ich farebnosť ), rôznych mliečnych potravín (hlavne kyslomliečnych), rôznych typov mäsa a rýb, rôznych druhov orechov, semienok, byliniek a korenín. Dôležité je vyhýbať sa príjmu stále dokola sa opakujúcich potravín.
- správne množstvo, na to často zabúdame pri nezmyselnom odriekaní si jedla, či naopak pri prejedaní
Zdravý tanier je pomenovanie zloženia nášho jedla počas celého dňa v zdravom a vyváženom stravovaní. Naše jedlo by malo byť z výživového hľadiska plnohodnotné. Nutné je však prihliadať v prvom rade na svoj zdravotný stav ( možné intolerancie a alergie na potraviny ) a sledovať reakcie svojho tela na prijímanú stravu.
Mali by sme mať na pamäti, že neexistuje jediné odporúčanie rovnaké pre všetkých. Každý z nás je individuálny vzhľadom aj výzorom, genetickými predispozíciami aj metabolickými procesmi v našom organizme. A tie sú veľmi špecifické, zložité a výnimočné.
Často riešime čo zjesť, sledujeme kde je menej kalórii, menej tuku, cukru alebo siahame po umelých sladidlách, lebo to je zrovna akosi v „móde“. A skoro zakaždým zisťujeme, že každé obdobie prináša novinku v podobe obvinenia nejakej zložky potravy...
Jedlo a strava by mala byť plnohodnotná a vyvážená, nakoľko je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim kvalitu života človeka a jeho zdravie.