Raňajky
Pre správne a zdravé fungovanie metabolizmu je dôležité raňajkovať. Počas noci je metabolizmus v kľudovom režime a jeho správny štart zabezpečia raňajky.
Ak je naše telo dlhšiu dobu bez jedla, klesá hladina glukózy a telo sa dostáva do stavu ako v období hladovania. Metabolizmus sa prispôsobí spomalením a naše telo začne spaľovať menej kalórií, čo sa nám môže vypomstiť ľahším priberaním a pomaľším chudnutím.
Okrem toho spomalení metabolizmus môže spôsobiť v doobedných hodinách horšie sústredenie, únavu a malátnosť.
Obsah vyvážených raňajok
Každé raňajky obsahujú kvalitnú plnohodnotnú bielkovinu, zeleninu alebo ovocie a sacharidy s vysokým obsahom vlákniny.
Každá bunka nášho tela obsahuje bielkoviny, preto naše telo potrebuje neustály prísun plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny si naše telo nedokáže uložiť na ďalšie spracovanie, preto ich musí prijať zo stravy a pravidelne v každom jedle dňa. Bielkoviny trávime pomaly a tak nám zabezpečia sýtosť až do obeda.
Suroviny
Na každom tanieri sa nachádzajú základné makroživiny (bielkoviny, tuky, sacharidy).
Mikroživiny (minerály, vitamíny a stopové prvky) zabezpečujeme farebnosťou a pestrosťou. Používame rôzne druhy zeleniny a ovocia, ideálne je riadiť sa sezónnosťou a využívať lokálne suroviny.
Čas kedy raňajkovať
Každý z nás má iný denný režim, ktorý ovplyvňuje rodina, deti, práca a koníčky. Preto si čas raňajok volí každý individuálne. Medzi hlavnými jedlami by sme mali dodržiavať pauzu cca 5 hodín na dokonalé vytrávenie.
Na čo pri raňajkách určite nezabúdajte
Aj keď si raňajky pripravíte zo zdravých surovín, je dôležité mať aj správne množstvo.
Ja odporúčam raňajky striedať a tak zaraďovať rôzne druhy surovín a potrebných živín.